Afacere de familie. Soțul Ovidiu Dumitra, fost polițist, trebuia să găsească locuri de cazare, soția sa, clienți. Acum pensionar, Ovidiu Dumitra, soțul Cristinei Dumitra, liderul uneia dintre grupările infracționale care dețineau unele dintre centrele pentru persoane vulnerabile, era implicat în găsirea de imobile pentru deschiderea de noi centre pentru bătrâni sau persoane cu dizabilități, conform referatului DIICOT cu propunerile de arestare a 24 de suspecți în dosarul ”azilele groazei”. În Casa Cora, deținută de cei doi, oamenii erau bătuți, înfometați și ținuți în condiții crunte, fiindu-le retrași banii direct din fondurile pentru „îngrijirea bâtrânilor”. Afacerea a început în 2013, de când membrii familiei Dumitra au înființat cinci firme în acest scop.
Grupul infracțional organizat condus de Cristina Dumitra a folosit o metodă similară celei folosite de gruparea condusă de Ștefan Godei. De altfel, și scopul urmărit de Cristina Dumitra și de apropiații acesteia este unul identic – acela de a obține sume de bani cât mai mari de pe seama persoanelor vulnerabile.
Ovidiu Dumitra este soțul liderului grupului infracțional, Cristina Maria Dumitra și persoana care în virtutea relației de căsătorie se bucură de încrederea acesteia, notează procurorii în referatul trimis instanței. Ovidiu Dumitra a fost administratorul SC House Grandma Anastasia`s SRL până în aprilie 2023, postură din care a sprijinit orice demers și a participat la luarea deciziilor liderului grupării.
Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei amplasamente din Ilfov.
Posibilă lipsă de îngrijire, posibile violențe, precum și posibile nereguli în autorizare și funcționare, toate au fost transmise, pe măsură ce au fost conștientizate, de vecinii oripilați și deranjați tuturor autorităților care aveau competență în rezolvarea acestor probleme, afirmă Centrul de Investigații Media (CIM) și Buletin de București.
„Dumitra Ovidiu este implicat în identificarea de locații noi pretabile a servi pentru deschiderea unor centre de îngrijire a persoanelor vârstnice sau adulte cu dizabilități sens în care vizionează mai multe imobile și transmite concluziile celor constatate către Dumitra Cristina Maria. Din discuțiile interceptate a reieșit că atât Dumitra Ovidiu, cât și soția acestuia sunt interesați să extindă rețeaua de centre de îngrijire pe care o controlează cu toate că, așa cum rezultă fără echivoc, nu au personalul și logistica necesară administrării căminului pe care îl au în prezent, practic aceștia fiind total dezinteresați în a asigura servicii și condiții normale de trai pentru beneficiarii pe care îi au în grijă, singurul scop al acestora fiind de a realiza sume de bani cât mai mari pe seama beneficiarilor (proveniți în special din familii sau din sistemul de protecție socială).
Realizarea acestor profituri este posibilă prin cheltuirea unor sume cât mai reduse prin mai multe modalități, cum ar fi reducerea costurilor pentru mâncare, produse de igienă etc. sau neasigurarea serviciilor medicale de specialitate, ori a unor condiții de cazare decente”, explică procurorii în referatul cu propunerile de arestare.
Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul fiind plasați în arest la domiciliu sau puși sub control judiciar:
CITEȘTE ȘI: